Az Adományozási Utalványról

Kik vagyunk mi?

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány egy független civil szervezet, amely forrásokat és támogatásokat nyújt. A filantróp kultúra nagykövete Székelyudvarhelyen, amely pályáztatások és a programok szervezésén keresztül egy felelős, gondoskodó és aktív közösséget fejleszt.

Mi az Adományozási Utalvány?

A vásárlási utalványhoz hasonlóan az adományozási utalvány egy olyan ajándék, amellyel az adományozás örömét és szabadságát ajándékozzuk. Ezt az utalványt ugyanis arra lehet felhasználni, hogy pozitív változásokat hozó közösségi kezdeményezéseket támogassunk vele.

Kinek szól?

Mindenkinek (magánszemély vagy cég), aki az adományozás élményét szeretné ajándékozni.

Azon civil szervezeteknek, akik értékes kezdeményezéseikhez forrásokat keresnek.

Hogyan működik?

Egy jól átlátható platform, egyszerű, kényelmes és felhasználóbarát kezelőfelülettel, mely összekapcsolja az adományozót az adománygyűjtővel.

A honlap abban segít, hogy:

Bárki (magánszemély vagy cég) igényelhet itt adományozási utalványt.

Látható és követhető bárki számára, hogy milyen közösségi kezdeményezéseket támogathat az utalvánnyal, és ezek mennyi támogatásban részesültek.

Aki utalványt vásárol

A társadalmi felelősségvállalás egyre szélesebb skálán fellelhető lehetőségei közül a közösségi projektek támogatását kínáljuk. 

Itt a honlapon, egy online űrlap kitöltésével és bankkártyás kifizetéssel teheti ezt meg, miután regisztrált a honlapon. Már a vásárlás során megnevezi azt a személy(eke)t, aki(k)nek ajándékba szánja az utalványt. Sőt, választhat is a különböző megszemélyesített utalványok közül, hogy alkalomhoz illő legyen.

Az adományozásra szánt összeg szerződésbe foglalásával támogathatók az oldalon megjelenő projektek.

A támogatásra szánt összeg leírható a vállalkozás nyereségadójából. Annak érdekében, hogy leírható legyen, két mutatót kell figyelembe venni: az éves pénzügyi forgalom 0,3%-át, illetve a a profitadó 20%-át. A két érték közül a kisebb érték írható le támogatásként.

Aki utalványt kap

Az abban a csodás örömben részesül, hogy ő maga döntheti el, milyen pozitív történés megvalósulását segítse. Az ezen a honlapon szereplő valamely közösségi kezdeményezés (projekt) közül választhat, hogy melyiket támogatja. Rákattint a kiválasztott projektre és a projekt oldalán megnyomja a Adományozás gombot, majd a megjelenő mezőbe beírja az utalványa egyedi kódját. Ezt követően láthatja, hogy a projekt által összegyűjtött összegbe beleszámolódik az ő támogatása is. De odaadhatja és/vagy átküldheti az utalványt a kiválasztott civil szervezetnek. Ez esetben a civil szervezet feladata lesz az utalvány kódjának a bevitele a honlapon.

Civil szervezeteknek

Egyszerűsített pályázási rendszert ajánlunk, amely tevékenységi területtől függetlenül, közösségépítő céllal, az év bármely napján igénybe vehető. 

Az a civil szervezet, amely részesülni szeretne ebből a támogatási lehetőségből, online regisztrál a honlapon és a Fiókadatok keretében feltölti a szervezetre vonatkozó információkat és a közösségi projektet, amit meg szeretne valósítani. A szervezetet és projektjét az Adományozási Utalvány csapata jóvá kell hagyja.

A szervezeti adatok feltöltésénél szükség lesz a szervezet hivatalos aktáinak beszkennelt, olvasható változatára PDF-ben (a dokumentumokat az alábbi csoportosítások szerint külön fájlokba menteni – így 5 db. PDF fájl lesz szükséges: igazolás a szervezet működő bankszámlaszámáról (IBAN), működési igazolás (Adeverință/Extras din registru), alapszabályzat (Statut), adóigazolvány (CIF, Cod de Identificare Fiscală) és éves jelentés (vagy a szervezet tevékenységéről szóló anyag, amennyiben van; ez utóbbi nem kötelező). A projekt feltöltése rövid szöveges és képi anyagokkal történik.

A felületre feltöltött projektek vezetőivel folyamatos kapcsolatban vagyunk, melynek köszönhetően segítséget tudunk nyújtani az adománygyűjtés minden aspektusában.

A civil szervezet maga is bátorítja és folyamatosan követi, hogy mekkora támogatottsága van a projektjének. Miután kigyűlt a célösszeg, annak 90%-át támogatási szerződés révén kapja meg. A megvalósulásról szóló tevékenységi és pénzügyi beszámoló benyújtásával tesz eleget elszámolási kötelezettségének. Illetve a projekt megvalósulása során, és a sikeres zárást követően rövid szöveges és képi beszámolókat tölthet fel a projektjéről itt, a honlapon.

Gyakori kérdések

  • Milyen formátuma van az adományozási utalványnak?

    Virtuális, azaz e-mailben kapja meg az adományozási utalványt a címzett.

  • Mekkora értékű utalványt vásárolhatok?

    A minimális 50 lej/utalvány értéktől fölfelé bármekkora lehet az értéke egy utalványnak

  • Hogyan működtetjük és tartjuk fenn ezt a jótékonysági szolgálatot?

    A közösségi projektek által összegyűjtött összeg 10%-át visszatartjuk, ebből fedezzük a platform működtetését, az átutalási költségeket és a kommunikációs, marketing munkát, ami e programot élővé teszi.